Park Stromovka, s rozlohou 68 ha, představuje nejrozsáhlejší plochu ve městě České Budějovice s charakterem lesoparku či přírodně krajinářského parku. Jeho vznik se datuje do období 50. až 60. let 20. století, kdy byl založen převážně díky brigádnické svépomoci českobudějovických podniků a občanů. Nachází se na levém břehu Vltavy, jižně od Čtyřech Dvorů. Dříve bylo toto území známé jako Dlouhá louka, rozkládající se mezi Dlouhým mostem na severu a starou litvínovickou silnicí na jihu.

Původně bylo toto území pokryto přirozenými vlhkými loukami, avšak během druhé světové války bylo rozděleno účelovou dopravní vojenskou komunikací, která vedla k letišti. Tato událost vedla k rozdělení území na dvě části, z nichž západní, větší část, získala název Stromovka, zatímco jméno Dlouhá louka zůstalo spojeno spíše s menší částí, nacházející se blíže k Vltavě. Po 2. světové válce ztratila vojenská komunikace strategický význam, ale byla využita jako výpadová silnice směr Homole a Křemže. Později částečně přerostla v hlavní silniční tah E55.

Na západ od této silnice zůstal volný luční až lužní (zamokřený) prostor o rozloze téměř 70 ha, se kterým mělo město již v roce 1947 konkrétní plány.

Ortofoto území Stromovky rok 1946

Zdroj: https://nebe.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=d5304556f9e642f8973f3753f0b4e1ff).

Rada města se dne 5. února 1948 usnesla vybudovat na Dlouhé louce vlastními náklady ústřední sportovní stadion pro brannou výchovu, vojsko a ostatní sportovní kluby. Podle nového regulačního plánu měla být na Dlouhé louce dále jezdecká dráha, polní tělocvična, lukostřelecký areál, zoologická zahrada, koupaliště a přírodní bludiště. Postupně se však plány měnily a místo toho se zde začal těžit štěrkopísek, což vedlo ke vzniku velkých jam, které se brzy zaplnily vodou a vytvořily vodní plochu o rozloze okolo 3 ha. Tato oblast byla následně začleněna do nového projektu zvelebení Stromovky.

V roce 1957 začala výstavba pionýrské železnice, která však po několika letech ztratila na popularitě, a nakonec byla v roce 1969 demontována.

Ortofoto území Stromovky rok 1957

Zdroj: https://nebe.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=d5304556f9e642f8973f3753f0b4e1ff

Bagr se stal populárním rekreačním místem, avšak v průběhu let se začalo projevovat znečištění vody. Bylo nutné hledat způsoby obnovy kvality vody v Bagru, a proto bylo vypracováno několik studií. Dnes je Bagr z části tvořen betonovým dnem, na jeho vodní hladině, o ploše přes 2,5 ha, se nachází ostrůvek o rozloze 1 595 m2. Tímto se oblast Stromovky stala nejen důležitým rekreačním a sportovním prostorem pro obyvatele Českých Budějovic, ale i zajímavým příkladem transformace prostředí z průmyslové oblasti na území s významnou krajinářskou hodnotou.

Ortofoto území Stromovky rok 1974

Zdroj: https://nebe.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=d5304556f9e642f8973f3753f0b4e1ff

Categories Bagr